Menu

Koje grijanje odabrati?

Koje grijanje odabrati? - ilustracija

Da postoji univerzalan način grijanja koji odgovara baš svačijim potrebama, vjerojatno bi svi koristili baš taj energent i ne bi bilo toliko različitih načina grijanja. Energenata ima više, a njihov odabir ovisi o individualnim potrebama i mogućnostima. Neki od njih donose uštedu, neki brzinu zagrijavanja prostora, jednostavno održavanje, tih način rada, a neki estetsko uklapanje u Vaš prostor, stoga je pri odabiru Važno sagledati više aspekata.

U nastavku Vam donosimo kratak osvrt na neke od njih, kako bi Vam olakšali odabir.

GRIJANJE NA STRUJU

Kada je grijanje u pitanju, struju još uvijek smatramo najskupljim energentom, no to ne mora nužno biti točno. Sustavnim napretkom tehnoloških procesa, električni grijači uređaji dovedeni su do visokog energetskog razreda i jamče Vam uštedu. Njihova velika prednost je kompaktnost i uklapanje u svaki prostor. Tih način rada i brzo zagrijavanje čini ih pogodnim za prostore koji se ne griju sustavno, već prema potrebi. Električna grijalica ili klima uređaj, odabir je na Vama. U našoj ponudi električnih grijalica možete pronaći Vaillant i Atlantic, grijalice visokog energetskog razreda, visoke kvalitete, a po vrlo povoljnim cijenama.

GRIJANJE NA PLIN

Jednostavnost instaliranja plinskog grijača i povoljna cijena ovog načina grijanja, svrstavaju ga u jedno od poželjnijih na našim prostorima. Grijanje na plin, ne zauzimajući puno prostora, pruža dodatan komfor, a kao jedno od „čišćih“ načina grijanja – svrstavano je u red grijanja jednostavnih za održavanje. No, s obzirom da je plin opasan energent, s ovim načinom grijanja treba biti oprezan i  redovno provjeravati i servisirati instalacije. Troškove obračunava opskrbljivač plina prema lokalnim uvjetima i regionalno su dosta različiti, stoga Vam savjetujemo da se prethodno informirate o financijskoj isplativosti plinskog grijanja.

GRIJANJE NA DRVA

Grijanje na drva je i dalje jedno od najpopularnijih načina grijanja u ovim predjelima. Drvo kao energent, vrlo je dostupno i cjenovno prihvatljivo. Ovaj način grijanja idealan je za one koji su u potrebi stalnog zagrijavanja prostora. Ukoliko odaberete ovaj način grijanja, Vaše kućanstvo će imati manje izdatke u hladnim mjesecima, Vaš dom će imati poseban ugođaj i toplinu, ali ćete morati i odvojiti vrijeme za održavanje svoje peći, štednjaka, kamina i ostalih uređaja. Pravilno održavanje jamči sigurnost i dugovječnost proizvoda.

GRIJANJE NA PELETE

Pelet je najjeftiniji energent na našem tržištu, stoga je ovaj način grijanja postao sve češći odabir. Peleti su CO2 neutralni i spadaju u ekološke izvore energije, proizvode se od prešanog drveta i piljevine pod visokim pritiskom. Potrebno je pripaziti na kaloričnost peleta pri kupnji, a kod nas ćete pronaći visoko kvalitetne pelete, proizvedene od čiste piljevine bukve, hrasta i jele. Prednost ovog načina grijanja je i jednostavnost pri dobavljanju i skladištenju energenata, za razliku od grijanja na drva. Peći na pelete karakterizira pametan način rada, njihovo paljenje ovisi o potrebi zagrijavanja prostora, što doprinosi njihovoj visokoj iskoristivosti. Kamini i peći na pelete dizajnirani su da se lijepo uklapaju u svaki prostor.

SOLARNO GRIJANJE

Način grijanja koji, unatoč svojim brojnim prednostima, još nije sasvim rasprostranjen. Na godišnjoj razini može donijeti do 30% uštede na grijanju. Jedan od razloga relativno slabe primjene je početna financijska investicija, no ako uzmete u obzir činjenicu da sustav traje bar 20 godina, a isplativost je već nakon 6 godina, solarno grijanje je dugoročna investicija. Dobro je znati da je broj sunčanih sati u porastu iz godine u godinu, što povoljno utječe na iskoristivost solarnih sistema. Solarni paketi su pripremljeni za brzu i jednostavnu ugradnju, provjereni „heat-pipe“ princip ih dokazano štiti od pregrijavanja, vrhunska izolacija garantira visoke prinose energije, a sigurni su od smrzavanja i bez potrebnog održavanja. Pogledajte našu ponudu solarnih paketa po akcijskim cijenama.

 

Ukoliko imate priliku odabrati način grijanja, uzmite u obzir Vaše potrebe, broj sati koji provodite u prostoru, cijene i dostupnost energenata na tržištu, klimatsko podneblje i nakon toga donesite odluku. IKOMA prodajni centar u svom asortimanu ima rješenje za sve…i to po vrlo povoljnim cijenama!