Podno grijanje

Podno grijanje

Svaki način grijanja donosi neku svoju prednost, no uzimajući u obzir raspodjelu topline po vertikali po prostoru, podno grijanje je najbliže idealnom načinu grijanja.

Koristili su ga još u starom Rimu, u Koreji je prisutno u svakom kućanstvu, a i na našim prostorima je sve zastupljenije. Ukoliko još razmišljate, pročitajte naš osvrt u nastavku.

Prednosti podnog grijanja

Podno grijanje možemo zamisliti kao bolju i napredniju alternativu radijatorskom grijanju. Estetika prostora i komfor podnog načina grijanja, samo su neke od njegovih prednosti. Dok radijatorsko grijanje funkcionira po principu konvekcije topline i kružnog strujanja zraka, podno grijanje možemo zamisliti kao jedan veliki radijator, koji ravnomjerno raspoređuje temperaturu u prostoriji i pruža dodatan osjećaj udobnosti.

Nisko temperaturni način rada rezultira energetskom uštedom, a ujedno je, zbog smanjene emisije štetnih plinova, ekološki vrlo prihvatljivo.

Izbjegnuto vrtloženje zraka i podizanje prašine, ovaj način grijanja čini zdravstveno prihvatljivijim, bez prisutnosti alergena na površini poda.

Sve su to prednosti podnog načina grijanja koje može biti, ovisno o izvoru topline, električno ili vodeno.

Isplativost ugradnje podnog grijanja

Cijena ugradnje podnog grijanja može biti ista, ili neznatno viša, od troškova izgradnje radijatorskog grijanja, ali je ušteda tijekom eksploatacije energije daleko viša pri korištenju podnog grijanja. Isto tako, dio radova koji se pripisuju izradi podnog grijanja, kao što su (hidro regulacija estriha, rubna traka, dilatacijska fuga, polaganje toplinske izolacije) mogu se svesti u građevinske radove. Velika financijska prednost ovog načina grijanja je i minimalan trošak održavanja.

Manja razlika između prosječne temperature ljudskog tijela i temperature površine poda stvara idealne preduvjete za boravak u prostoru, a nedostatak vrućih, uglatih i teških grijaćih uređaja, pruža dodatnu sigurnost kućanstvima s malom djecom.

Odabir podne obloge

Postoji dva načina postavljanja podnog grijanja, na mokro i na suho.

Kod sustava postavljanja na mokro, grijaće cijevi su postavljene potpuno ili djelomično u estrih, a kod sustava polaganja na suho, grijaće cijevi postavljene su u kontaktu s elementima za toplinsku provodljivost ispod estriha..

Vrhunskom razradom i naprednim tehnološkim procesima, podno grijanje postalo je pogodno svim tipovima građe i gotovo da i nema podloge uz koju se ne može ponuditi vrsta podnog grijanja, bez da se pritom mijenja osnovni način rada.

Poznavanje vrste podne obloge je temelj proračuna podnog grijanja, a u pravilu je moguće upotrebljavati bilo koju vrstu podne obloge, ukoliko su zahtijevane temperature označene kao prikladne.

Pri kombiniranju tekstilnih podnih obloga s podnim grijanjem, treba obratiti pozornost na pečat tepiha i oznaku: „prikladno za podno grijanje“. Tepih, za razliku od ostalih podnih obloga, ima prilično velik toplinski otpor, prema nekim istraživanjima, jednake je toplinske provodljivosti kao pjenasta podloga. No, usprkos tom „nedostatku“, tepih ima i toplinsko-izolacijsku ulogu i umanjuje valovitost površinske temperature poda.

Zbog svoje karakteristike tromosti, keramička podna obloga je u prednosti nad tepihom ili drvenom oblogom.

Prirodni kamen koji je zbog svog sastava, sklon nastajanju pukotina ( npr. mramor grube granulacije), nije prikladan za postavljanje na grijane podne konstrukcije. U keramičke obloge ubrajaju se: pločice od fine keramike , keramičke ploče s procjepima, podne klinker ploče, betonske ploče od klesanog kamena, ploče od prirodnog klesanog kamena, pločice i ploče koje nisu normirane, a pokazuju istu kvalitetu. Ovi su materijali, zbog svojeg malog toplinskog otpora, vrlo pogodni kao podna obloga u kombinaciji s podnim grijanjem. No, obratite pažnju na neke posebnosti, kako bi izbjegli oštećenja na estrihu, ili keramičkoj oblozi.

Radi smanjivanja pukotina u parketu, treba birati klasu parketa s pretežnim udjelom uspravnih godova. Vlaga drva tijekom postavljanja prema mora iznositi između 7% - 9%. Parket se može lijepiti u plivajućem postupku ili po cijeloj površini. Kod plivajućeg postupka prvo se postavlja sloj za izjednačavanje (rebrasti karton ili sl.). Elementi se lijepe pažljivo u spoju na pero i utor uz korištenje uobičajenog bijelog ljepila.

Svakako imajte u vidu da se s postavljanjem tekstilne podne obloge smije početi tek, kada izvođač radova temeljem protokola o grijanju, utvrdi da je grijanje izvedeno u skladu s normama.

Još razmišljate?

Podno grijanje zaista pruža puno prednosti, poboljšava kvalitetu života, a financijski je prihvatljivo. Nakon što smo Vam bar djelomično ukazali na benefite ovog načina grijanja, preostaje Vam odabrati željenu podlogu i pronaći izvođača radova, a sve potrebno možete pronaći u našem i Vašem IKOMA prodajnom centru

 

 

Izdvojeno iz ponude